Bezwaarcheck op www.belastingdienst.nl en Digid-machtigingen

Hier kun je je boekhouder machtigen om je aangifte te doen

Hier kun je je boekhouder machtigen om je aangifte te doen

Vanaf dinsdag 2 februari kun je terecht op www.belastingdienst.nl als je het niet eens bent met de definitieve aanslag inkomstenbelasting over 2014 en de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting over 2016 en 2015.

Je moet hiervoor inloggen op www.belastingdienst.nl, klik rechtsboven op “Inloggen” en dan op “Mijn Belastingdienst”. Vervolgens moet je met je Digid inloggen en kom je op mijn.belastingdienst.nl. Dit subdomein mijn.belastingdienst.nl kun je niet direct bereiken, dan wordt je omgeleid naar de Belastingdienst startpagina op www.belastingdienst.nl.
 
Je vindt deze aanslagen na inloggen in het correspondentie-overzicht op www.belastingdienst.nl. Het volledige overzicht vind je door in het bovenmenu te klikken op “Correspondentie”.
 
Zoals je ziet, hebben sommige regels er een linkje bij staan “Niet met ons eens?”. Ben je het niet eens met de aanslag(en)? Klik dan op deze link. Je beantwoordt dan een aantal vragen, waarna duidelijk wordt of je bezwaar kunt maken. Soms hoeft dat niet en kun je bijvoorbeeld opnieuw aangifte doen. Als je wel bezwaar kunt maken, wordt je naar het juiste formulier geleid.
 
Als je je administratiekantoor zo’n bezwaarschrift wilt laten indienen kun je dit doen door in het bovenmenu te klikken op “Iemand machtigen” en ga je in een nieuw scherm naar machtigen.digid.nl. Hier log je ook weer in met je digid (ben je al verdwaald?) en klik je op “Iemand machtigen”. Je selecteert de juiste dienst, bijvoorbeeld “Inkomstenbelasting 2015”. Je ziet nu een uitgebreide uitleg wat dit inhoudt, bijvoorbeeld:
 
Dienstaanbieder(s) waarbij u deze machtiging kunt gebruiken:
Belastingdienst
MijnOverheid
 
Omschrijving van de dienst:
Het regelen van zaken voor de aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2015. Het inzien van berichten over inkomstenbelasting 2015 in de berichtenbox van MijnOverheid.
 
Toelichting:
Met deze machtiging kan de gemachtigde:
– al uw zaken regelen voor de inkomstenbelasting over 2015, zoals aangifte doen, bezwaar maken en uitstel aanvragen
– uw berichten over de inkomstenbelasting 2015 inzien in uw Berichtenbox op MijnOverheid
– uw gegevens over 2015 inzien op Mijn Belastingdienst
Kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl.
 
Klik nu op “Volgende”.
 
Je kunt nu nog de geldigheidsduur van de machtiging aanpassen als je dat wilt en klikt op “Bevestig”. Je ziet nu een overzicht van de Digid-machtiging die is aangemaakt. Het interessantste deel is de Digid-machtigingscode van vijf letters en/of cijfers.
 
Met het eerste ‘informatie’-knopje kun je van deze machtiging weer de informatie weergeven over wat de machtiging precies inhoudt.
 
Je kunt ook met het ‘printer’-knopje de machtigingsinformatie uitprinten (goed idee). Dit overzicht kun je in de administratiemap opbergen achter bijvoorbeeld het tabblad “Inkomstenbelasting” als het een machtiging m.b.t. de inkomstenbelasting betreft. Als je je administratie oplevert in de fysieke ordner van Administratiestudio.nl, is deze zo ook weer compleet.
 
En met het derde ‘download’-knopje kun je deze zelfde machtigingsinformatie downloaden als PDF-bestand. Dit is een goed overzicht om te mailen aan degene die jij machtigt. Bijvoorbeeld je boekhouder. Die heeft zo een precies overzicht van wat de machtiging betreft, de geldigheidsduur van de machtiging en de machtigingscode. Als je je gegevens digitaal deelt met Administratiestudio, kun je dit overzicht in de Dropbox-map doen. Die Dropbox-map heeft dezelfde structuur als de papieren administratiemap, dus in ons voorbeeld kan dit overzicht ook in de map van het betreffende jaar “2015-Inkomstenbelasting”.
 
Je kiest dus niet WIE je machtigt. Je kunt de machtigingscode aan bijvoorbeeld je boekhouder, belastingadviseur geven maar ook aan bijvoorbeeld een familielid die jou helpt met je aangifte inkomstenbelasting.
 
Je kunt deze hele procedure gewoon uitproberen. Zolang je de aangemaakte machtigingscode aan niemand anders geeft, gebeurt er niets mee. Zo krijg je de nieuwe werkwijzen van de Belastingdienst een beetje in de vingers.
 
Voor jou als ondernemer: Administratiestudio.nl kan dus de aangifte 2015 niet meer aanmaken en indienen met jouw gebruikersnaam en wachtwoord. Dit moet nu op de bovenstaande wijze via inloggen met Digid en een door jou verstrekte Digid-machtiging. Het voordeel is nu dat de volledige aangifte voor jou en je boekhouder altijd online beschikbaar is.