Politiemeldingen over internetoplichting

Bij het kopen en verkopen via internet moet je elkaar soms vertrouwen. Maar als je bijvoorbeeld iets online wilt kopen en vooruitbetalen per bank, kun je bij de politie checken of er meldingen over de verkoper zijn gedaan.

Dat doe je bij https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html.

Hier kun je met bijvoorbeeld de bankgegevens van een verkoper politiemeldingen nagaan.

Hier kun je met bijvoorbeeld de bankgegevens van een verkoper politiemeldingen nagaan.

Je kunt hier zoeken op de volgende gegevens:

  • Nederlands bankrekeningnummer (gebruik alleen cijfers, bijv. 123456789).
  • IBAN-nummer (gebruik alleen letters en cijfers, bijv. NL05123412341234123400).
  • E-mailadres (niet van toepassing voor Marktplaats adressen, deze zijn al door Marktplaats geblokkeerd – lees meer).
  • Telefoonnummer (gebruik alleen cijfers, bijv. 0201234567).
  • URL van een webwinkel (bijv. www.eenwinkel.nl).

Omdat Marktplaats e-mail adressen afschermt en de gebruikersnamen niet uniek zijn, kun je bij contact over een aankoop op basis van postverzending met vooruitbetaling nog een beveiliging hanteren: het buiten Marktplaats om identificeren van de verkoper. Dat doe je door de verkoper te vragen om buiten Marktplaats om een bericht te sturen met zijn persoonsgegevens, zodat je een ‘echt’ e-mailadres hebt plus de gevraagde persoons- en adresgegevens zodat je kunt rechercheren of deze gegevens kloppen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de onderstaande tekst mailen aan de verkoper:


Beste [VERKOPER],

Mijn naam is [JOUW VOORNAAM EN ACHTERNAAM] en ik ben te bereiken via [JOUW E-MAIL ADRES BUITEN MARKTPLAATS].

Ik ben geinteresseerd in je [ARTIKEL] op Marktplaats.nl.

Aangezien dit om levering middels verzending gaat en ik meestal vooruitbetaal, is het nodig dat ik eerst weet met wie ik te maken heb.
Mailen via Marktplaats biedt hier geen mogelijkheid toe en dat geeft mij dan ook geen enkele identificatie van een verkoper en geen enkel houvast bij een geschil.
Helaas wordt er op Marktplaats vaak onfatsoenlijk zaken gedaan of zelfs na betaling niet geleverd. De ervaring leert dat Marktplaats-kopers bij zowel Marktplaats als bij de politie met lege handen staan. Ik zelf ben daar nog nooit slachtoffer van geweest. Maar vandaar wel deze maatregel om dat zo te houden.
Vandaar dat ik je vraag om buiten Marktplaats om te mailen met je naam en adres, zodat ik weet met wie ik te maken heb.

Let wel: dit is niet ten nadele van Marktplaats of ten nadele van jou maar uitsluitend om er voor te zorgen dat ik met integere personen zaken doe.

Voor je identificatie heb ik nodig:
Je volledige naam.
Je woonadres (straat, huisnummer, postcode en plaatsnaam).
Je vaste telefoonnummer.
Je mobiele telefoonnummer.
Je IBAN bankrekeningnummer.

Deze informatie heb ik toch al nodig voor de betaling zodra we het eens zijn over de transactie.

Vervolgens kunnen we buiten Marktplaats om mailen en/of bellen om de koop af te spreken.

Ook vraag ik je om pakketten aan mij te verzenden met Tracktrace en de tracktrace code (foto van de verzendbon) aan mij te mailen.

Goede zaken,

[JOUW VOOR- EN ACHTERNAAM]”


 

Let wel: voor zakelijke inkopen ben je wettelijk verplicht om onder meer te weten van wie je koopt en dit op een boekingsstuk te hebben staan. Bij Marktplaats-aankopen zul je hiervoor moeten improviseren en idealiter de advertentie moeten printen plus de e-mail waarin de koop en de voorwaarden overeengekomen worden en een print van de bankbetaling. Zo ben jij én is je boekhouder volledig geïnformeerd en kun je een eventueel boekenonderzoek van de Belastingdienst met vertrouwen tegemoet zien.

De volledige eisenlijst aan facturen die de Belastingdienst hanteert, vind je op http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/administratie_bijhouden/facturen_maken/facturen_maken.